Főmenü

 • Főoldal
 • Iskolánk
  Fontos információk
 • Közzétételi lista
 • Iskolai étkezés
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  50. évforduló
  Beíratás - Iskolahívogató
  Határtalanul!
  Intézményvezető választás
  Szép emlékeink, programjaink
  Biztonságos Iskola
  Versenyeredmények
  Rólunk írták, rólunk van szó
  TÁMOP pályázat
  Istenes versek szavalóverseny
 • KMOP pályázat
 • Büszkeségeink
  Szülőknek ajánljuk
 • Érdekességek a nagyvilágból
 • Galéria
  Taneszközök, iskolaszerek
 • Humoroldal :-)
 • Bölcsességek, idézetek
 • Nyári napközis tábor
  COVID
  DIGITÁLIS OKTATÁS
  GyÓGyTORNA

  Népmese Napja 2018 - Boldogkő vára

   

  A Népmese napja alkalmából meseíró versenyt hirdettünk felső tagozatosok számára. A boldogkői vár neve és érdekes sziklái ihlették meg a szervezőket., A képzelet szárnyán a gyerekek kitaláltak történeteket a keletkezéséről. Első helyezést Ládonyi Brigitta ért el.

   

  Boldog kővára

   

  Volt egyszer régen, egy szegény kőműves akit Kő Béninek hívtak. Bár szegény volt, szomorúságra mégsem volt oka.

   Minden áldott nap mosolyogva ébredt és ment el dolgozni, arra a kis dombra, amelyen királya megbízásából egy várat épített társaival. A király nagyon megkedvelte őt csodás és precíz munkája miatt. Minden nap mosolygott és ha esetleg a vár néhány építőköve le is hullott, vidáman állt neki visszaépíteni. Egy napon, mikor viharos szél fújt, Béni elköszönt családjától és ismét elindult dolgozni. Az idő ellenére szépen haladtak a munkálatokkal, de egyszer csak a nagy szél lefújt pár nehéz követ a tetejéről. Éppen a király felé kezdtek zuhanni a kövek, amikor Béni önként a király megmentésére szaladt és őt ellökve rázuhantak a kövek. Hiába próbálták menteni Bénit, már késő volt. A király elrendelte, hogy a vár kertjében temessék el őt, mint igazi hőst. 

  Béni halála után, mikor teljes egészében felépült a vár, a király a Boldog kővára nevet adta neki. Boldog, mert Béni akárhányszor dolgozni indult boldog volt, Kő, mert Béni vezetékneve felér egy hős nevével és a vár.... Ez a vár Béni vára. Béni Boldog kővára.

                                                                                                           

                                                                                                          Ládonyi Brigitta, 8.a

   

   

  Mese egy boldog várról
   

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király. Ezt az öreg királyt egyszer úgy megkergették a rusnya Tatárok, hogy el kellett bújnia. Találkozott egy szegény aszalómesterrel, aki befogadta. Adott a királynak egy kopott gúnyát, leküldte a pincébe. Megkérte a hét lányát, hogy üljenek a pince elé kukoricát morzsolni. Napokig bujkált ott a király, míg odaértek a Tatárok, akik mindenhol keresték. Amikor a szegény mesterhez értek, őt is megkérdezték. Ő azt felelte, hogy látott pár napja egy gazdag embert lovon menekülni, de pont az ellenkező irányba ment. Erre a Tatárok megfordultak és indultak is arra, amerről jöttek. Feljött a király a pincéből, és nagyon hálás lett, amiért megmentette az életét a szegény mester. Jutalmul gazdaggá tette a mestert és a hét lányát. A lányok ezután mind férjhez mentek, és együtt felépítettek egy várat. A várba mikor elkészült beköltöztek, és boldogan éltek ott. Ezért a király elnevezte a várat Boldogkő-nek, amire még a szikla is elmosolyogta magát.   

   

  Szaniszló Keve,  5.b